inspired movement © 2015 - 2023  |  All Rights Reserved

by Froukje

Share

Contactgegevens 

Froukje van der Lende    |    T :   00 31 6 48 18 55 80    |    E :    froukje@inspiredmovement.nl 

inspired movement   |   Bilderdijkstraat 44   |   2013EK Haarlem   |   www.inspiredmovement.nl   |  KvK 64989461


inspired movement


06 - 48 18 5580 

"Ik heb een super inspirerend vak, waarbij ik zelf nog steeds leer over patronen, gedrag en dynamieken. Ik hoop dat mijn blogs jou ook inspireren en inzichten geven!"

BLOG 'Verborgen dynamieken in onze communicatie & leiderschap'


Patronen
Patronen waar je regelmatig in verstrikt raakt, zijn meestal in de eerste levensjaren ontstaan. Als kind ben je gevoelig voor wat er speelt in het gezin en wat iedereen nodig heeft. Onbewust en intuïtief probeert ieder kind daarin iets te verlichten, te verbeteren of te voorkomen. Zo maken we onze patronen door de ogen van het kind dat we toen waren. Ieder patroon brengt ons kwaliteiten. Dingen waar we goed in zijn en waarbij we ons comfortabel voelen. Die anderen in ons waarderen, en waarvan wij kunnen denken ‘maar dat is toch heel gewoon’. Ieder patroon heeft echter ook een achterkant. Je valkuilen.

Je patronen herhaal je van jongs-af-aan, en bekrachtig je iedere keer onbewust met je eigen gedachten (met je zelf bedachte pay-off: ‘zie je wel dat het goed is, dat ik me zo gedraag’). Onze patronen uiten zich in onze dagelijkse communicatie en leiderschap. In onze valkuilen worden de verborgen dynamieken zichtbaar.

Voorbeelden: Ben je door je ouders of opvoeders onbewust opgevoed tot zelfstandigheid of tot samenwerking? Dat bepaalt hoe gemakkelijk het is om hulp te vragen en of je open staat voor feedback. Hoe was je relatie ten opzichte van je ouders? Dit heeft invloed op hoe je omgaat met hiërarchie. Was het vroeger onveilig of ben je gepest? Dit heeft invloed op hoe je grenzen aangeeft, je zelfbeeld of zelfvertrouwen zich heeft ontwikkeld en hoe je je manifesteert.


Hoe je bent opgegroeid, voorspelt je problemen
In je volwassen leven blijven deze patronen zich vaak herhalen. Onbewust. We nemen onze eigen patronen mee. Naar huis, naar werk, naar onze volgende relatie. Altijd. Ieder mens loopt regelmatig tegen dezelfde dingen aan: je favoriete klotegevoel. De achterkant van je patroon. Een nieuwe baan of andere partner is dan geen uitweg. Het is dan veel zinvoller om naar onze eigen (onbewuste) patronen en verborgen dynamieken te kijken.

Inzicht in hoe je je als kind gedroeg, hoe je bent opgevoed, welke ouderboodschappen je hebt meegekregen en wat je hebt meegemaakt, voorspellen je kwaliteiten en valkuilen. Privé, in relaties en op het werk. Het voorspelt je leiderschap en communicatie. Het voorspelt de uitdagingen en de problemen, waarmee jij te maken kunt krijgen.


Wat kun je hier nu mee?
Wij, mensen, hebben behoefte aan erkenning, waardering, zingeving en liefde. We willen ontwikkelen en controle hebben over ons leven. Op het moment dat je relatie, communicatie of samenwerking (werk / privé) niet lekker loopt, onderzoek dan op welke blauwe plek uit jouw verleden je geraakt wordt. Vaak triggeren situaties in het hier-en-nu, onze blauwe plekken van toen. Blauwe plekken die iets zeggen over het gemis, verlangen of pijn van toen, maar feitelijk niets met de situaties uit het hier-en-nu te maken hebben. Dit is de verwarring die je dan hebt te onderzoeken.

Ieder mens heeft blauwe plekken. Ze hebben ons gevormd dat wie we nu zijn. Bewustwording en inzicht in je blauwe plekken is de eerste stap. Dit vraagt om Moed. In onze comfortzone zitten namelijk niet alleen onze kwaliteiten, maar ook onze valkuilen en verborgen patronen. Dat veranderen is eng. We moeten voorbij onze angst, onzekerheid, schuld en schaamte. Gelukkig heeft ieder mens een flinke dosis Moed. Dus kijk, onderzoek, heb lef, durf te kijken en wees echt eerlijk tegen jezelf. Stapje-voor-stapje. Buig. En ga weer verder. Als ik het kan, dan kan jij het zeker!


Enkele praktijkvoorbeelden:

o   Ik loop hier al lang mee rond. Ik weet dat ik het moet veranderen en toch doe ik het niet.

o   Ik ga maar door, op mijn werk en thuis. Ik kan nooit eens helemaal niets doen.

o   Ik vermijd lastige situaties en gesprekken, daar loop ik liever met een boog omheen.

o   Ik cijfer mezelf weg. Ik maak mezelf dan kleiner en voel me onzeker.

o   Ik vraag niet makkelijk om hulp. Uiteindelijk red ik het altijd wel.

o   Ik ga net zo lang door tot het echt goed genoeg is.

o   Ik heb het al zo vaak gezegd. Er wordt niet naar me geluisterd.

o   Mijn werk/privé balans krijg ik maar niet in de juiste verhouding.

o   Ik vermijd gedoe en confrontaties, ik slik dan liever mijn mening in.

Vragen?
Vragen? Of wil je liever dat ik even met je mee spar? Je bent van harte welkom!

Laat het me weten via froukje@inspiredmovement.nl of 06 - 48 18 5580.


Met inspirerende groet!

Froukje